Fogszabályozáskor a fogak vagy a fogívek rendellenes helyzete esetén alkalmazunk kivehető illetve rögzített készülékeket.

A fogszabályozás egy összetett kezelési folyamat, melyet egy részletes kezelési terv után lehet elkezdeni, de a kezelés eredménye nagyban függ az Ön együttműködésétől.

A fogszabályozás minden esetben konzultációval kezdődik. Panoráma és Tele röntgenfelvétel készítés után következik egy lenyomatvétel ezután a szükséges paraméterek kiszámítása, valamint a szabályozás pontos menete és a készülék megtervezése.

A fogszabályozás esettől függően hónapokig esetleg évekig tart, mialatt rendszeres ellenőrzéseken kell megjelenni. Fontos, hogy a páciens tisztában legyen a “kellemetlenségekkel”, melyek a fogszabályozással járnak.

Kivehető fogszabályzó készülékek

Kivehető fogszabályzó készüléket többnyire gyermekkorban (vegyes fogazatban) használnak, vagy egyszerűbb fogelmozdításokra felnőttkorban. A kivehető fogszabályzó készülékek hatékonysága nagyban függ attól, hogy a páciens milyen rendszerességgel és naponta mennyi ideig viseli. Ezeket a készülékeket többnyire éjszaka, vagy éjszaka és néhány nappali órában kell viselni.

A rögzített fogszabályozó készülékek

A rögzített készülékek elemei a brekettek (angolul brace, vagy brackett) amiket a fog meghatározott pontjára rögzítünk ragasztóval, különböző anyagú, rugalmasságú és átmérőjű fogszabályozó ívek, és azok a rögzítő elemek, amelyek az íveket a brackettekben tartják. Ezek a rögzítő elemek lehetnek pici gumikarikák és fém, ill. teflonnal bevont, fehér fém drótok. A brackettek anyaga lehet fém (ez a leggyakrabban használt és legismertebb), de lehet porcelán, vagy műanyag, amely brackettek kevésbé feltűnővé teszik a fogszabályozó készüléket.